به گزارش گروه اجتماعی قدس آنلاین، دکتر حسن اکبری متخصص آسیبشناسی، دانشیار دانشگاه شهید بهشتی و محقق طب سنتی ایرانی ــ اسلامی دو کتاب «مثلث سلامت» مشتمل بر حدود 200 مقاله کوتاه و بلند را به رشته تحریر درآورده است.
دکتر اکبری مجموعه دستورات حفظ سلامتی بر اساس مبانی طب ایرانی ــ اسلامی را در قالب «مثلث سلامتی» و بهصورت خلاصه دستهبندی کرده است که در ادامه این دستورالعمل در بخشهایی با عنوان «خوراکیهایی که توصیه میشود»، «خوراکیهایی که توصیه نمیشود»، «رژیم تقویت عمومی برای غیردیابتیها» و «بهجای آب سرد چی بخوریم» آمده است:
خوراکیهایی که توصیه میشود
1 ــ گوشتها: گوسفند، شتر، پرندگان خشکی بهاستثنای مرغ صنعتی، بوقلمون محلی، بلدرچین، کبک، کبوتر، جوجه مرغ و خروس تا 500 گرم
2 ــ لبنیات: خامه، سرشیر، پنیر با گردو (صرفاً برای شام)
3 ــ میوهها: انگور، خرما، زیتون، سیب، انار، لیموشیرین، نارگیل، پرتقال شیرین، نارنگی شیرین، انبه و موز رسیده طبیعی
4 ــ صیفیجات: خربزه و گرمک
5 ــ سبزیها: سبزیخوردن (بهجای سالاد خیار، گوجهفرنگی و کاهو)، سیر، پیاز، هویج، کلم، کرفس و سایر سبزیهای غذا مثل سبزی آش، سبزی کوکو
6 ــ حبوبات: نخود، لپه و لوبیا
7 ــ غلات: نخود، لپه و لوبیا
8 ــ روغنها: روغن کوهان شتر، روغن حیوانی (روغن کرمانشاهی)، روغن دنبه، روغن زیتون، روغن کنجد
9 ــ خشکبار: پسته، فندق، نخودچی، کشمش، انجیر خشک، توت خشک، تخمه (بهاستثنای تخمه هندوانه)، برگه هلو و زردآلو
ــ تمام غذاهای سنتی ایرانی را با گوشتها و روغنهای توصیه شده طبخ کنید.
ــ در صورت نیاز به کاهش وزن به همان میزان از مقدار ناهار کم کنید.
ــ بهجای چای از عرقیجات سنتی و دمنوشهای سنتی مثل بادرنجبویه، اسطوخودوس، گلگاوزبان، عناب، زعفران، زنجبیل، دارچین، نعناع، پونه، چای کوهی و… یا آبجوش بههمراه خرما بر اساس نوع مزاج خود استفاده کنید.
ــ بهجای قند و شکر سفید از خرما، عسل، توت، کشمش یا قند و شکر سرخ استفاده کنید.
ــ بهجای شیرینیهای مصنوعی خشک و تر از شیرینیهای طبیعی مانند خرما و انجیر و از شیرینیهای سنتی تهیه شده با روغن حیوانی استفاده کنید.
ــ خوردن انواع مرباها بلامانع است.
ــ بهجای نمک صنعتی از نمک طبیعی (سنگ نمک آسیاب شده) استفاده کنید.
خوراکیهایی که توصیه نمیشود
الف ــ بهطور دائمی:
1 ــ گوشت گاو بهصورت چرخکرده، خورشتی و مشتقات آن نظیر سوسیس، کالباس، همبرگر و مارتادلا
2 ــ مرغ صنعتی
3 ــ چای سبز و سیاه
4 ــ خوردن پنیر برای صبحانه
5 ــ نوشابه مصنوعی (انواع نوشابههای کولادار و سایر نوشابههای ساخته شده با شکر)
6 ــ قند و شکر سفید
7 ــ شیرینیهای مصنوعی تر و خشک
8 ــ انواع سسها (سفید و قرمز)
9 ــ آب سرد
10 ــ روغنها: تمام روغنهای نباتی شامل (هیدروژنه و غیرهیدروژنه، روغن مایع و روغن سرخکردنی)
11 ــ گوجهفرنگی (رب گوجهفرنگی)
ب ــ بهطور موقت (صرفاً برای 40 روز پرهیز کامل شود):
1 ــ گوشتهای ماهی، مرغابی، غاز و مصرف تخممرغ زیاد
2 ــ لبنیات شامل ماست، دوغ و شیر
3 ــ میوههای هندوانه، خیار، طالبی، میوههای ترش و نارس و مصرف میوهها در غیر فصل آنها
4 ــ سبزیجات بادمجان، اسفناج، باقالا و قارچ
5 ــ حبوبات: عدس و ماش
6 ــ خشکبار: گردوی خالی (همراه با پنیر و برای شام بلامانع است)
ــ بهجای مصرف آبلیمو و آبغوره و ترشی میتوانید از سرکه محلی انگور یا سیرترشی با سرکه محلی انگور استفاده کنید.
ــ خوراکیهای موقتی پس از 40 روز هر کدام با یک مصلح گرم مصرف شود، مثلاً ماست با نعناع، شیر با خرما و دوغ با گل محمدی و بهطور کلی، موقتیها کمتر مصرف شوند.
ــ رژیم غذایی در آینده تعدیل میشود.
رژیم تقویت عمومی برای غیردیابتیها:
1 ــ صبح ناشتا یک عدد سیب شیرین با پوست و گاهی با دانه (سیب ضدعفونیشده که از شب در آب زلال مانده تا سموم احتمالی پوست خارج شده باشد).
2 ــ صبحانه خوب: 2 قاشق غذاخوری ارده کنجد + 1 قاشق مرباخوری روغن کرمانشاهی (یا 2 قاشق مرباخوری کره محلی گاو) + 1 قاشق غذاخوری شیره خرما یا انگور یا انجیر یا عسل طبیعی + نان سبوسدار.
3 ــ سه عدد پسته خام صبح میل شود.
4 ــ سه عدد بادام درختی خام ظهر میل شود.
5 ــ ناهار کم (برای غیر اضافهوزنیها) از روی مثلث سلامت طبخ شده باشد.
6 ــ ترک ناهار برای اضافهوزنیها.
7 ــ روزی حداقل 7 عدد خرما.
8 ــ روزی حداقل 5 عدد انجیر خشک یا تازه.
9 ــ در هنگام غروب: نان + پنیر + گردو + سبزی بدون گشنیز (برای اضافهوزنیها گاهی همین شام باشد).
10 ــ شام (برای غیر اضافهوزنیها) از روی مثلث سلامت طبخ شده باشد.
11 ــ هرگز وعده غذایی شام ترک نشود.
12 ــ شب سه عدد فندق میل شود.
13 ــ میوههای فصل در حد امکان و بهصورت تکمیوه میل شود.
رژیم تقویت عمومی برای دیابتیها:
همان رژیم تقویت عمومی است فقط عسل، خرما و انجیر به یکچهارم میزان رژیم افراد غیردیابتی تقلیل یابد.
مصرف عرق بوقناق بهمقدار مورد نیاز و با تجویز پزشک.
بهجای آب سرد چی بخوریم؟
آب سرد بهعلت دارا بودن طبع سرد و تر، روی NADH سلولی اثر منفی داشته، عبور الکترون برای متابولیسم مواد غذایی را کم کرده و موجب کاهش ATP سلولی میشود که در نهایت میتواند موجب اختلال عملکرد بسیاری از سلولها و بروز بیماری شود.
پیشنهاد میشود بهجای آب سرد از موارد زیر استفاده شود:
1 ــ آب جوشیده ولرمشده.
2 ــ آب جوش با خرما.
3 ــ شربت عسل برای غیردیابتیها.
4 ــ شربت خنک شیره انگور.
5 ــ شربت سرکهانگبین با رازیانه برای بانوان (یک استکان عسل + یکچهارم استکان سرکه انگور محلی + یک استکان عرق رازیانه + یک استکان گلاب + یک استکان عرق کاسنی + آب جوشیده ولرمشده بهمیزان کافی بهاندازهای که یک شربت معمولی شیرین است).
6 ــ شربت سرکهانگبین بدون رازیانه برای آقایان (یک استکان عسل + یکچهارم استکان سرکه محلی انگور + یک استکان عرق یونجه + یک استکان گلاب + یک استکان عرق کاسنی + یک استکان عرق کاسنی + آب جوشیده ولرمشده بهمیزان کافی بهاندازهای که یک شربت معمولی شیرین است).
7 ــ انواع شربتهای محلی مثل شربت زعفران با سکنجبین، شربت بیدمشک با سکنجبین، شربت بهارنارنج با سکنجبین، شربت نعناع با سکنجبین، شربت عرق یونجه با سکنجبین.
نکته 1: شربتها خنک میل شوند.
نکته 2: میزان عسل و مواد شیرین دیگر برای دیابتیها، یکچهارم غیردیابتیها است بهاضافه مصرف عرق بوقناق بهمیزان لازم.
اصلاح رفتار:
الف) رفتار معنوی: انجام واجبات، ترک محرمات؛ انجام مستحبات و ترک مکروهات در حد امکان.
ب) انجام پنج تطهیر: جسمی، معدی، خونی، جنسی و روانی.
ج) تأمین غذای مناسب هشت مسیر غذایی: 1. غذای دهانی (خوردنیها و آشامیدنیها) 2. غذای لمسی (روغنمالی) 3. غذای شنیداری مناسب 4. غذای بویایی مناسب 5. غذای دیداری مناسب 6. غذای جنسی پاک 7. غذای اُنس الهی (عبادت) و مردمی 8. غذای ذهنی و پنداری مناسب.
د) رفتار مادی: رعایت ضروریات ششگانه شامل: 1. هوای پاک، 2. آب و غذای مناسب، 3. خواب و بیداری مناسب، 4. حرکت و سکون، 5. برونداد و نگهداشت مناسب، 6. اعراض نفسانی مناسب.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/
نظر شما